Lekker op vakantie naar Frankrijk? Of voor het werk een bliksembezoekje afleggen naar Parijs? Frankrijk is het land waar veel vakantiegangers en zakelijke reizigers per auto doorheen reizen. De Franse tolwegen zijn dan ook al jarenlang een begrip. Echter sinds kort heeft u voor vooral de grotere steden ook een milieusticker nodig. De Franse milieusticker ook wel de Vignette Crit’Air genoemd is gelukkig eenvoudig online te bestellen. Zonder deze sticker riskeert u een pittige boete van maar liefst 68,- per overtreding. Aangezien u via ons een milieusticker Frankrijk voor maar 19,75 kunt aanvragen is dit natuurlijk een makkelijke zaak. De Milieusticker Frankrijk gaat per kenteken en hoeft u maar eenmalig aan te vragen.

Milieusticker Frankrijk

Er zijn 2 type zones in Frankrijk waarbij de milieusticker benodigd is. De permanente milieuzones is een milieusticker Frankrijk altijd verplicht. Deze zones vind u vooral in de grotere steden zoals bijvoorbeeld Parijs. De hele binnenstad in Parijs is een permanente milieuzone en mag je dus niet in met een voertuig zonder sticker. De handhaving hiervoor is behoorlijk streng en buitenlandse kentekens zijn geen uitzondering. Naast de permanente milieuzone heb je ook nog de Tijdelijke milieuzones. Deze tijdelijke milieuzones zijn vooral actief in bepaalde periodes per jaar dat de kans op smog groot is. Ons advies is dan ook om uw voertuig altijd te voorzien van een milieusticker zeker voor de vakantiegangers. Ook al gaat u namelijk per auto op vakantie naar het zuiden van Frankrijk, de kans is groot dat als u steden wilt gaan bezoeken dat u in ieder geval een tijdelijke milieuzone binnenrijd. En laat nu net tijdens de zomerse temperaturen de meeste tijdelijke milieuzones ook actief zijn.

6 verschillende milieustickers Frankrijk

Er zijn 6 verschillende milieustickers in Frankrijk met elk hun eigen betekenis.

  • 0 (Groen)
  • 1 (Paars)
  • 2 (Geel)
  • 3 (Oranje)
  • 4 (Rood)
  • 5 (Grijs)

De groene stickers zijn voor voertuigen welke de minste uitstoot hebben. Deze voertuigen kennen dan ook nergens een beperking en mogen elke (binnen)stad in Frankrijk inrijden. De voertuigen in deze categorie zijn dan ook vooral de elektrische auto’s en de auto’s welke op waterstof rijden. De andere categorieën zijn afhankelijk van de leeftijd van de auto en het type brandstof/brandstofverbruik. Auto’s welke voor 1997 op naam gezet zijn komen zelfs helemaal niet in aanmerking voor een milieusticker voor Frankrijk. Bij motors ligt de grens op 1 juni 2000.

Milieusticker betalen met iDeal

U kunt de milieusticker Frankrijk alleen online bestellen. Even langs een pompstation of VVV-kantoor gaan heeft geen nut, want deze worden daar niet verkocht. U kunt de milieusticker rechtstreeks bij de Franse overheid bestellen als u de beschikking heeft over een creditcard. Via ons kunt u echter een milieusticker bestellen en betalen met iDeal of Bancontact. Wij verzorgen dan de complete aanvraag. Over het algemeen heeft u uw milieusticker met 10 werkdagen in huis. De doorlooptijd hiervan hebben wij geen invloed op omdat we afhankelijk zijn van de Franse instantie die dit regelt. Tijdens de vakantieperiodes wil de doorlooptijd hiervan zelfs nog eens behoorlijk oplopen. Vorig jaar was de tijd hiervoor zelfs 6 weken. Dus ons advies is om uw milieusticker niet te laat aan te vragen. De milieusticker Frankrijk met iDeal betalen is wel zo makkelijk. Een aanvraag milieusticker Frankrijk via ons gaat als volgt:

  1. U kunt eenvoudig in het Nederlands uw aanvraag invullen
  2. Na betaling via iDeal nemen we uw aanvraag in behandeling en zetten deze door naar de Franse overheid.
  3. Binnen 2 werkdagen na uw bestelling krijgt u digitaal een kopie factuur/aanvraag wat geldig is als aankoopbewijs.
  4. Na ongeveer 2-3 weken krijgt u per post het definitieve vignet/milieusticker.

Eenvoudig online uw aanvraag invullen en met een paar minuten geregeld. Een milieusticker voor Frankrijk aanvragen is gelukkig niet moeilijk. Hiermee kunt u onbezorgd de Franse steden binnen rijden, mits uw voertuig natuurlijk toegelaten word. Want niet elke milieusticker geeft je automatisch toegang tot elke binnenstad. Sommige binnensteden kom je alleen in met een 0 en 1 sticker.

Vignette Crit’Air informatie

De milieusticker is maar een van de onderdelen van de Crit’Air welke in Frankrijk actief is. Dit is echter als vakantieganger of als zakenreiziger ook wel de meest belangrijke. De wet Crit’Air is voornamelijk bedoeld om de leefbaarheid in de grotere steden te vergroten. Door het alsmaar toenemende verkeer en de vervuilende uitstoot is smog vorming de laatste jaren een steeds groter wordend probleem. Zeker als je naar de oude binnensteden van Frankrijk kijkt was dit een groot issue. De mondkapjes waren steeds populairder aan het worden tegen de smog. De Fransen besloten dat het zo niet langer kon. Een van de eerste stappen was dan ook het instellen van de diverse milieuzones. Deze milieuzones zijn duidelijk herkenbaar aan de borden langs de weg en dus heel belangrijk voor u. Als u een recente auto in bezit heeft dan zult u waarschijnlijk een sticker 1 of 2 krijgen (tenzij u volledig elektrisch rijd, dan krijg u de 0-sticker). Met deze stickers kunt u praktisch in elke binnenstad van Frankrijk naar binnen komen. Heeft u een oude auto en een sticker 4/5 dan word het al wat lastiger. Vaak kunt u nog wel dicht bij een centrum komen, maar het centrum binnenrijden is vaak wel verboden ivm de verschillende milieuzones die sommige steden kennen. De certificat qualité de l’air is dan ook een belangrijke certificering. En dit betekend dus ook niet dat als u een milieusticker Frankrijk aanvraagt u overal mag komen. Echter zonder sticker mag u in ieder geval geen een milieuzone binnenrijden!!