Ga je op vakantie naar Roemenië? Zorg dan dat al je documenten ook op orde zijn. Denk daarbij aan een paspoort dat voor een lange tijd nog niet verloopt, maar ook bijvoorbeelde een digitaal vignet. Gelukkig is dit binnen no time geregeld. Je kunt de aanvraag online doen en hoeft de deur daarom niet uit. Daarbij kan de betaling op een veilige manier met onder andere Mister Cash of iDeal gedaan worden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het vignet Roemenië, zodat jij volledig goed voorbereid op reis gaat.

Natuurlijk moet je je vignet wel op tijd binnen hebben. Een vignet wordt gekoppeld aan jouw kenteken, dus check deze nog goed, voor je de verkeerde invoert. Om deze reden is het niet meer nodig het vignet ook nog op het raam te plakken. Zodra je de aanvraag doet, zal deze binnen een (werk)dag in behandeling genomen en verwerkt worden. Als je de aankoop hebt gedaan, krijg je ook snel al het bewijs van aankoop in je mail. Zodra je dit hebt ontvangen, is het vignet officieel geregistreerd op het kenteken van jouw auto en kan je het land veilig in. Mocht je een vignet hebben die per post moet komen, dan kan dit 1 tot 3 werkdagen duren, dus wees in ieder geval op tijd met je aanvraag. Denk er daarbij aan dat in het weekend niet geleverd wordt, omdat de verwerking dan niet plaatsvindt. Vrijdag na 17 uur bestellen betekent dus dat je aanvraag pas op de maandag erna in behandeling genomen wordt, wat ook geldt voor feestdagen.

Je moet uiterlijk 18 dagen van tevoren het vignet aanvragen. Het product moet worden geactiveerd voor op de datum dat je Roemenië in wilt. Mocht er iets op het vignet toch niet kloppen, kan je nog een wijziging aanbrengen. Dat kan tot 1 werkdag van tevoren, dus voor je vertrekt. Dat kan een verandering zijn in het kenteken, maar ook in de reisdatum bijvoorbeeld.

Wat is een vignet precies?

Maar wat is een vignet en waarom is dit dan nodig? Het vignet is niets meer en niets minder dan een bewijs dat jij netjes je rekeningen hebt betaald van de auto. Oftewel: je moet verplicht wegenbelasting betalen, en met een vignet bewijs je dat je dat doet en ook op tijd doet. Het zorgt ervoor dat jij met je auto Roemenië in mag zonder dat je problemen krijgt.

Een digitaal vignet heeft een aantal voordelen. Allereerst heb je namelijk geen sticker meer die je er vervolgens lastig afkrijgt. We kennen allemaal het probleem van een sticker die maar niet wil loslaten en vervolgens voor een deel blijft zitten: heel vervelend. Met een digitaal vignet is er geen sprake meer van plakken! Te tweede kan het voorkomen dat je ruitschade hebt en in dat geval heb je dus ook een nieuw vignet nodig om er opnieuw op te plakken. Ook dat is verleden tijd dankzij het digitaal vignet. Je hebt bovendien geen vervangend vignet nodig wanneer je een andere auto rijdt omdat de jouwe bijvoorbeeld kapot is. Tot slot: geen gedoe meer met de post, maar je hebt je vignet binnen no time in je mailbox staan. Dat is vrijwel altijd binnen 1 werkdag.

Het is in Roemenië verplicht om een vignet te hebben, dus vraag deze op tijd aan. Deze heb je nodig als ieder motorvoertuig zijnde, behalve als gewone motor. Je hebt hem nodig om de doorgaande wegen, waaronder bijvoorbeeld de autosnelwegen A vallen, maar ook de natioale wegen en de expreswegen. Je betaalt de tol door middel van een elektronisch tolvignet, wat ook wel het rovinieta wordt genoemd. Je kan het vignet overigens ook op andere manieren aanvragen, namelijk via het postkantoor, een tankstation of via een grenskantoor van de overheid. Online is dus ook altijd een optie en tevens de meest makkelijke optie. Voor het vignet vul je wat informatie in over je voertuig, maar ook over jou als bestuurder. Vervolgens zijn de kosten van de wegenbelasting afhankelijk van de duur van jouw verblijf in Roemenië. In Roemenië worden kentekens gecontroleerd door de politie en dit wordt vrijwel altijd door middel van camera’s gedaan. Mocht je niet hebben betaald, zul je een boete ontvangen die kan oplopen tot maar liefst 1000 euro.

Er zijn overigens een aantal bruggen waarvoor je wel apart tol moet betalen in Roemenië. Denk daarbij aan de Vidin Calafat bug, de Giurgiu – Ruse brug, maar ook de Giurgeni – Vadul Oii. Tot slot heb je nog de Fetesti – Cernavoda. De kosten verschillen overigens per brug, dus zorg ervoor dat je voldoende geld bij je hebt. Het is gelukkig mogelijk contant te betalen.

Mocht je in Roemenië zelf een auto gaan huren, dan hebben deze vrijwel altijd al een tolvignet. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt dit benoemd, maar navragen kan nooit kwaad.

Tarieven van het tolvignet in Roemenië

De tarieven voor een tolvignet zijn gelukkig laag. Het gaat hierbij om slechts 3 euro wanneer je 7 dagen blijft. Mocht je een hele maand blijven (30 dagen), dan betaal je 7 euro. Bij 90 dagen kom je uit op 13 euro en tot slot betaal je 28 euro als je een heel jaar in Roemenië blijft. Stukken goedkoper dan de dure tolwegen in bijvoorbeeld Frankrijk dus.

Geldigheid
Hoe lang is een vignet eigenlijk geldig? Je hebt keus uit verschillende perioden. Stel je voor dat jij slechts 10 dagen blijft, dan kies je een 10-daags vignet en betaal je natuurlijk minder dan wanneer je er een kiest voor een jaar. Bij de aanvraag komt de prijs er meteen te staan zodra jij de reisdata invult.

Het doen van de aanvraag is zo gedaan, dus je bent lekker snel klaar. Je kiest je reisdata en vult in wat het kenteken van jouw auto is. Daarna moet je aanklikken hoelang je verblijft en wordt de prijs aan de hand daarvan berekend. Hierna vul je je gegevens in, dus de persoonsgegevens van de bestuurder. Denk aan de juiste naam, zoals deze ook vermeld staat op je paspoort. Tot slot betaal je en is je bestelling afgerond! Betalen kan, zoals eerder gezegd, op een veilige manier. In Nederland is dat met iDeal, in België kan dit met Mister Cash. Mocht je vergeten zijn een vignet aan te vragen, dan kan je deze in Roemenië dus nog steeds aanschaffen, maar digitaal is dus een stuk praktischer.

Is je reis langer dan alleen Roemenië en kruis je nog een heleboel andere landen? Kijk dan goed of je daarvoor nog een vignet nodig hebt. Het is zonde als je deze alleen hebt aangeschaft voor Roemenië en dan blijkt dat je boetes krijgt in andere landen. Online is makkelijk te vinden voor welke landen een vignet allemaal vereist is.

Al met al kan je dus een aanvraag voor het vignet doen via de website. Hier hangen vele voordelen aan, zoals dat dit vooraf geregeld is, maar ook dat je niet meer hoeft te plakken en je geen gedoe hebt met lang wachten op je aanvraag. Online krijg je binnen een werkdag je vignet per mail binnen en is de aanvraag in 5 minuten al gedaan. Kijk verder de gegevens goed na, dus of jij je naam volledig en net als op je paspoort hebt ingevuld, maar ook of je kenteken echt klopt. Voor je het weet ben je klaar om op reis te gaan!